Nieuwsarchief

16 aug 2008

IS DE HERENROUTE WEG?


Categorie: Algemeen
Ingezonden door:

De Fietsersbond plaatste deze week wegwijzers om Utrechtse fietsers op een snelle fietsroute dwars door het historische centrum van Utrecht te wijzen. Deze route was een alternatief voor de gebruikelijke weg door het centrum die vanaf augustus geblokkeerd wordt door werkzaamheden aan het Vredenburg. Op last van de gemeentelijke afdeling Handhaving moest de Fietsersbond de borden op 14 augustus weghalen.

Achtergrond:

Sinds een paar maanden is bekend dat het stationsgebied en het Vredenburg heel lang op de schop gaan. Met name fietsers zijn er de dupe van: meer dan duizend stallingsplekken zijn weggehaald en komen pas later terug; doorgaande fietspaden zijn afgesloten.

Vanaf augustus 2008 is de gebruikelijke weg voor fietsers door het centrum geblokkeerd door de sloop- en bouwwerkzaamheden aan het Vredenburg. De gemeente heeft een omleiding aangegeven. Maar er is nóg een alternatief, een die door het stadshart loopt, bijna zonder stoplichten en door de fraaie binnenstad: de Herenroute.

De Herenroute (ook voor dames) loopt tussen station Utrecht Centraal via de Walsteeg, Haverstraat en Herenstraat naar Lepelenburg. Deze verbinding heeft maar éen stoplicht (bij de Catherijnebaan) en is autoluw. Voor een kaart van de route zie de flyer.

Helaas moesten we 14 augustus op last van de afdeling Handhaving van de gemeente ze weer verwijderen. De Fietsersbond vindt het heel jammer dat dit initiatief op deze manier lijkt te eindigen. Maar de route is natuurlijk niet weg! Eigenwijze fietsers kunnen hem nog steeds gebruiken. Je kunt nog meer doen: vraag de gemeente dit prachtige binnenstadstraject permanent te bewegwijzeren en te verbeteren.

Het AD/UN heeft hier ook aandacht aan besteed, zie hun site.