Nieuwsarchief

27 nov 2007

Extra fietsklemmen in stationsgebied Utrecht


Categorie: Algemeen
Ingezonden door:

De nieuwe fietsklemmen aan de Rijnkade zijn een handige plek voor het winkelend publiek dat nu niet meer met de fiets terecht kan op het Vredenburg. Via de doorgang bij V&D is gemakkelijk de markt en de winkels in de binnenstad te bereiken.

Om ruimte te scheppen in bestaande fietsrekken in het Stationsgebied start deze week (week 47) opnieuw een grootscheepse 28-dagen-actie. Alle fietsen worden van een blauw label voorzien. In de eerste week van het nieuwe jaar zullen de fietsen, die dan nog met dit blauwe label gestald staan, worden verwijderd en afgevoerd naar "Fietspunt BV", Groenewoudsedijk 6f (industrieterrein Papendorp). Daar kunnen de fietsen nog gedurende 2 weken door de eigenaar worden opgehaald.

Om in te lopen op het tekort aan fietsklemmen staan in 2008 de volgende activiteiten op het programma:

  • Er wordt doorgegaan met de introductie van etagerekken en hoog/laagrekken rond Utrecht CS. Op die manier komen er begin volgend jaar 500 extra klemmen bij en wordt de looproute langs het Stationsplein verbeterd.
  • Daarnaast loopt de voorbereiding voor een tijdelijke gratis, beheerde fietsenstalling aan het Smakkelaarsveld. In dit fietsgebouw kunnen zo'n 2500 fietsen worden gestald. Daarmee komen er netto 1500 stallingplaatsen bij. De overige plaatsen compenseren het verdwijnen van stallingplaatsen als gevolg van bouwwerkzaamheden rond het Vredenburg en het Centraal Station. Oplevering van dit tijdelijke fietsgebouw is gepland in het najaar van 2008.
  • Per 1 februari gaat ook een nieuwe betaalde stalling op Stationsplein 7 open. Hier was tot oktober van dit jaar de voormalige weggeefwinkel gevestigd. De opening is vertraagd vanwege noodzakelijke herstelwerkzaamheden aan het pand. De ruimte gaat plaats bieden aan ongeveer 400 fietsparkeerplekken. Het tarief voor het stallen van een fiets in gemeentelijk overdekte en bewaakte stalling blijft in 2008 € 0.50.


In juni 2007 is aan de hand van tellingen het tekort aan fietsparkeerplaatsen rond Utrecht CS geraamd op 4800 klemmen. Met maatregelen, die voor 2008 op het programma staan, kan dit tekort worden gehalveerd. Ook voor de jaren daarna wordt verder gewerkt aan vervanging (vanwege bouwwerkzaamheden) - en uitbreiding van fietsparkeerplekken. Pas bij oplevering van de nieuwe Openbare Vervoer Terminal is er voldoende capaciteitsuitbreiding voor een definitieve oplossing van het fietsparkeerprobleem rond het station van Utrecht. Er zijn dan aan weerskanten van het station zo'n 22.000 stallingplaatsen aanwezig.

Fietsers met vragen over het fietsparkeren in het Stationsgebied kunnen contact opnemen met het Parkeerbedrijf Gemeente Utrecht, tel. 2864848 of kijken op de website: www.utrecht.nl/parkeerbedrijf