Recent nieuws

30 sep 2011

Actie voor behoud gratis stallingen rond CS


Categorie: Algemeen
Ingezonden door: Guido

De Fietsersbond maakt zich ernstig zorgen over de plannen van de gemeente, NS en Prorail voor het nieuwe stationsgebied rond Utrecht Centraal. Die plannen voorzien in 22.000 inpandige, betaalde stallingsplekken, terwijl de gratis fietsenrekken buiten zullen verdwijnen. Fietsers worden zo verplicht om hun fiets in een betaalde stalling te plaatsen.

Daarom komen wij in actie. Dinsdag 4 oktober zijn we op het Smakkelaarsveld, waar om 8.30 uur Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond, het startsein zal geven voor de internetpetitie ‘Gratis je fiets parkeren bij stations moet mogelijk blijven’. Iedereen die zijn of haar steun wil komen betuigen, is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Verzamelen vanaf 8.15 uur bij de ingang van de stalling op het Smakkelaarsveld.

>> Update 4 oktober: de internetpetitie is gestart. U kunt deze hier ondertekenen.

Stationsgebied Utrecht

Wij zien verschillende bezwaren tegen de plannen van de gemeente. Ten eerste zullen de 22.000 geplande stallingsplekken ontoereikend zijn voor de almaar groeiende groep ov-reizigers. Ten tweede ontmoedigt het beleid van betaald parkeren mensen om de gemakkelijke en milieuvriendelijke vervoerscombinatie fiets-trein te kiezen. Ten slotte zal een gebrek aan gratis stallingen grote handhavingsproblemen veroorzaken in verband met wildparkeerders.

Landelijk probleem

Op dit moment hebben gemeenten nog de wettelijke verplichting om gratis stallingen aan te bieden bij stations. Minister Schultz heeft echter aangekondigd deze verplichting te willen laten vervallen, waardoor fietsers in het hele land geconfronteerd kunnen worden met betaald parkeren bij stations. De petitie van komende dinsdag is dan ook een landelijke actie, met Utrecht als bijzonder zorgenkindje.